10 osnovnih pravila kako nositi odijelo

Ako prvi put treba da nosite odijelo, ili ste, pak, veteran koji ipak hoće da provjeri da li sve radi ispravno, pogledajte listu pravila koja slijedi i budite sigurni da ne kršite neka od osnovnih pravila pri nošenju odijela.

#Pravilo broj 1: Nikada ne zakopčavajte poslijednje dugme sakoa

Ovo je najčešća greška koju muškarci rade kada nose odijelo. Bilo da ima dva ili tri dugmeta, jedno ili dvoredno kopčanje, zadnje dugme se nikada ne zakopčava. Sako treba da je zakopčan kada stojite. Ukoliko je sako sa tri dugmeta, mogu biti zakopčana gornja dva ili samo srednje. Prema legendi, kralj Edvard VII davne 1900. godine nije zakopčao posljednje dugme na svom sakou, što su svi prisutni razumjeli kao novu modu – koja se zadržala do danas, i važi da muškarac u odijelu ne zakopčava posljednje dugme na svom sakou.

# Pravilo broj 2: Manžetna bi trebala biti izložena oko 1 cm

Za skladan izgled pokušajte uskladiti vidljivu dužinu manžete sa vidljivim dijelom kragne na vratu. Ispod sakoa uvijek nosite košulju dugih rukava.

# Pravilo broj 3: Dužina sakoa

Dužina sakoa bi trebala biti dovoljno dugčka da prikrije Vaš zatvarač na hlačama i prekrije Vašu zadnjicu.

#Pravilo broj 4: Kada sjedite sako uvijek treba biti otkopčan

Uvijek otkopčajte dugme na sakou prije sjedenja. Inače rizikujete da uništite odjelo.

#Pravilo broj 5: Birajte veličinu koja Vam odgovara

Kod biranja odijela sve je u veličini. Pravi test da li Vam odijelo odgovara ili ne, jeste da pogledate kako Vam sako stoji u području ramena. Ako Vam sako ne odgovara u ramenima, nikada neće ni odgovarati. Sve ostalo može biti usklađeno.

#Pravilo broj 6: Ruka mora moći stati između sakoa i Vaših grudi

Da bi provjerili da li vam je sako odgovarajuće veličine, trebalo bi da možete da stavite ruku između grudi i zakopčanog sakoa

#Pravilo broj 7: Izbor čarapa je bitan

Pobrinite da su Vaše čarape dovoljno duge kako se nebi vidjela Vaša noga prilikom sjedenja. Uz elegantno odijelo uvijek idu elegantne čarape. Boja se usklađuje sa bojom pantalona i treba da budu za nijansu tamnije.

# Pravilo broj 7: Kravata treba uvijek da dodiruje Vaš struk

Kad vezujete kravatu, obratite pažnju da ona jedva dodiruje vrh pantalona, a najbolje je da kravata bude i za nijansu kraća. Nikako nemojte dozvoliti da vrh kravate prelazi preko pantalona.

#Pravilo broj 9: Ukoliko nosite tregere, nikada ne nosite i kajiš

Ukoliko su tregeri Vaš izbor, ond anikada uz to ne kombinirajte i kajiš. Svrha tregera jeste da podrži Vaše hlače, baš kao i kajiš, stoga ne idu zajedno.

# Pravilo broj 10: Rub hlača treba dodirivati vrh Vaše cipele

Za moderniji izgled, rub hlača bi trebao dodirivati vrh Vaše cipele. Za konzervativniji izgled, hlače bi trebale prekrivati vrh Vaše cipele i dio vezica.

Ukoliko Vam je neophodno novo odijelo, onda obavezno posjetite prostorije Prevent Labsa u Sarajevu, na adresi Alije Isakovića br. 1. Svakog četvtrka imate priliku razgovarati i družiti se sa Prevent dizajnerima, koji će Vam pomoći da kreirajte svoje odijelo uz odabir materijala, boja, uzoraka.